Logo-wsklum
Logo-wsklum

Historiek

De WSKLuM, die in 1958 werd opgericht als een sectie van de SKLuM (Sportkring Luchtmacht), was meer dan een kwart eeuw gehuisvest in het oude complex van de Dienst voor Lucht en Zeereddingsacties, gelegen aan de Vlotkom te Nieuwpoort.

In het kader van de uitbouw te Nieuwpoort van de nieuwe jachthaven Novus Portus en de verdeling van de nieuwe installaties die de sportclubs ter beschikking gesteld werden, kreeg de WSKLuM een terrein en ligplaatsen in het Novus Portus complex toegewezen.

Deze VZW met sociale karakter werd derhalve geconfronteerd met het probleem van de overplaatsing van haar installaties. Ze werd op die manier de facto verplicht om een nieuw clubhuis te bouwen op de noordoever van de Novus Portus.

Dankzij het begrip en de steun van alle betrokken instanties, zowel de burgerlijke als de militaire, werd dit nieuwe Clubhuis op 27 september 1986 ingehuldigd door Luitenant-Generaal J. Lefèbvre, Stafchef van de Luchtmacht en door Generaal-Majoor van het Vliegwezen H. Robijns de Schneidauer, Voorzitter van de Sportkring Luchtmacht. De eerste steen werd al eerder gelegd op 27 april 1985 door de Heer Senator G. Mommerency, Burgemeester van Nieuwpoort.